Zesde Reunion Hollænderbørn 11 april 2018

redbarnet kleinHollænderbørn/bleekneusjes

In mei 2018 is het 73 jaar geleden dat er in 1945 een eind kwam aan de tweede wereldoorlog.
Het Rode Kruis en de Deense organisatie Red Barnet (Red de kinderen) hebben er toen voor gezorgd, dat o.a. Nederlandse kinderen (de bleekneusjes) naar Denemarken werden uitgezonden. Het was de bedoeling, dat zij lichamelijk zouden aansterken en geestelijk alle ellende van de oorlog even zouden vergeten. Op woensdag 11 april 2018 organiseren de bleekneusjes samen met de Deense Zeemanskerk te Rotterdam deze bijzondere reünie.

Dit is inmiddels het zesde in de Deense Zeemanskerk en volgend jaar doen we het weer. Wij zoeken daarom de uitgezonden kinderen van toen (de bleekneusjes). Tijdens een gezellig samenzijn kan men dan over zijn ervaringen van gedachten wisselen.

Tot ziens in de Deense Zeemanskerk
Philip Vink (bleekneusje) en Birgitte Bach  (de Deense Zeemanskerk)

Deelname 15 euro pp.
Incl. Smørrebrød, koffie/the en wienerbrød

We hebben contact met bleekneusjes uit de volgende gaststeden en -eilanden:

Philips verhaal:
“Vanuit het noorden van Nederland ging de eerste groep in Deense vis/vleeswagens. Daarna vanuit Utrecht reisden de kinderen met witte Rode Kruis bussen en vervolgens met de trein. “Bleekneusje” Philip Vink vertelt:”Ik ging in november 1946 met een bus vanuit Utrecht.  Het was een enerverende reis dwars door het gebombardeerde Duitsland. In Denemarken werden we ondergebracht bij pleeggezinnen. Voor de meesten van ons was het verblijf in Denemarken een geweldige ervaring, die we nooit hebben vergeten.  Wij kregen er een 2e vaderland en ook een nieuwe familie bij.”

philip
Beluister naar het radioprogramma Adres Onbekend van 3 mei, waar Philip een oproep plaatst naar nog meer Bleekneusjes

Over het Frøslevkamp

Radioprogramma Het Spoor Terug van de VPRO, 1991. Interview met Anni van Es en “Tante” Bets Bonde Jensen

De Vliegende Hollander no. 1
De Vliegende Hollander no. 2
De Vliegende Hollander no. 3
De Vliegende Hollander no. 4
De Vliegende Hollander no. 5
Interview met Adriaan Meyer in KH september 2014

"Thuis moet ik ook feel booter", artikel van F.G. de Ruiter NRC 6 november 1995

“Thuis moet ik ook feel booter”, artikel van F.G. de Ruiter NRC 6 november 1995

bleekneusjes van 1945

“De Bleekneusjes van 1945” van Jan Sintemaartensdijk. Boom, 2002

kleine reizigers

“Kleine reizigers, grote reizen” van Ada de Lange Timmerman en Anneke de Lange, Uitgeverij den Boer, de Ruiter, 2007

beckcloseHonderden ‘Hollandse bleekneusjes’ mogen vlak na de Tweede Wereldoorlog komen aansterken in Denemarken. De eerste lichting van deze oorlogskinderen vertrekt in lege vlees -en viswagens van Groningen richting Kopenhagen. In Wat Nu het verhaal van het in 1945 dertienjarige bleekneusje Katrina Beck.

Den helpt NLBekijk de film “Hollands børn” van 1946 waarmee de Deense bevolking opgeroepen werd Nederland te helpen.

woltz

Prisbelønnet bog Af Anna Woltz om de hollandske børn, der kom til Danmark efter krigen

Pige_vejet_ved_padborg

Webtentoonstelling over Hollænderbørn van Immigrantmuseet